Här kan du följa Inez under sista dräktighetsdagarna och tiden med valparna

2021

Nu har sista valpen lämnat vårt hem och Inez.
Lite vemodigt men så glad över att alla hamnat hos så härliga bra familjer.
Jag önskar dem alla Lycka till och hoppas vi ska träffas framöver och göra massa roliga hundaktiviteter. Bilder från igår.

I går kväll var det bara lilla Emmentaler (Molly) kvar. Hon undrade lite var syskonen tagit vägen, men Inez tog så väl hand om henne.

Nu ska Inez snart få gå och bada i sjön, något jag vet hon längtat efter. Lite trimning och pälsvård och sen är hon snart i form igen för lite viltspår och apportering. Husse har lovat att hon ska få följa med út på bockjakten till veckan. Sitta still på pass och spana är så spännande.
Nu stänger vi valpdagboken för denna gång och hoppas få öppna en ny igen till vintern.......

Läs hela inlägget »

Idag lämnade de första två valparna Gruyère ( Hamlet) och Tallegio ( Eddy).
Vi har redan fått små rapporter om färden hem och på plats i sina nya hus.
Allt verkar har gått bra och inga tecken på oro eller rädsla hos de två tuffingarna
Värmer i mitt hjärta.

Med ett underbart väder idag, så har vi som är kvar varit ute hela dagen. 
Inez har lekt och gosat med valparna. Det är lite lättare för henne att vara med valparna när flocken blivit mindre.  Det verkar dock vara lite mer fart på Inez än Mimolette  som är helt slut. Kolla in Cambozola i bakgrunden, hihi.

Läs hela inlägget »

Idag var det dags för billfärd till veterinären för besiktning, chipmärkning och vaccination. Det blev fullt i bakluckan, så Inez fick åka på golvet i framsätet.

Förvånandsvärt tysta under bilfärden, några små pip bara. När vi skulle åka hem därifrån var det ett trött gäng, så alla sov hela vägen hem.

Alla fick med sig Fin valp ! i besiktningsprotokollet. Så skönt när inga allvarliga saker upptäcks, tex blåsljud på hjärtat mm. Man vet ju aldrig.
Det är nog lite mysiga besök för veterinärerna som omväxling när friska små valpar kommer, det blev lite uppmärksamhet i alla fall och det var flera som kikade in på dem och fotade.

Nu ska vi bara mysa med alla i kväll. I morgon börjar de första flytta ut.

Läs hela inlägget »

Det här nu ett gäng som verkligen gillar att vara ute.
De sätter sig vid grinden och bara väntar. Tysta men de ser ganska betämda ut.
Släpp ut oss på gården.......

Hagen är ok att busa i en stund och bra om man vill känna att man har koll på hela gänget.

Bäst är ändå att få springa lös på gården. Nu går det undan när de sätter fart upp i den lilla skogsdungen eller så fortsätter de och rundar hela huset. Tuffingar. 
Vi och Inez har fullt sjå att få in dem igen. 

Gruyère↑

Roquefort↑

Pecorino↑

Tallegio↑

Tallegio↑

Mimolette↑

Emmentaler↑

Mimolette↑

Pecorino + Gruyère↑

Läs hela inlägget »

Nu är alla registrerade i Svenska kennelklubben (SKK) så nu väntar vi in de fina stamtavlorna som kommer med paket.
Vad ska valparna och kullen heta?
Ja det blir "Ostkullen". Det är två här i familjen som älskar ost mer än nått annat (nästan) Husse och Inez, så det var ganska självklart att det fick bli lite osttema.
Vi har valt franska och italienska härliga ostar. För att också knyta an till pappa Jaxon har vi lagt till Touch, han heter ju Big Brazzel Touch Down.
Här kommer de alla:
Itans Ljuva Touch The Tallegio
Itans Ljuva Touch The Roquefort
Itans Ljuva Touch The Gruyère
Itans Ljuva Touch The Cambozola
Itans Ljuva Touch The Pecorino
Itans Ljuva Touch The Emmentaler
Itans Ljuva Touch The Mimolette
 

Här kommer de med bild:
Itans Ljuva Touch The Tallegio - Hane, Brun-vit

Itans Ljuva Touch The Roquefort - Hane, Brun-vit Tan

Itans Ljuva Touch The Gruyère - Hane, Brun-vit

Itans Ljuva Touch The Cambozola - Tik, Brun-vit Tan

Itans Ljuva Touch The Pecorino - Tik, Brun-vit 

tans Ljuva Touch The Emmentaler - Tik, Brun-vit 

tans Ljuva Touch The Mimolette - Tik, Brun-vit 

Det är nästan så man vill smaka på allihopa. De är så ljuvliga.

Läs hela inlägget »

Idag har vi haft besök av pappa Jaxon med matte Annette och Lotta Buske från Soluddens kennel. Inez tyckte det var så kul att fästmannen var här. 
Mycket bus på gården blev det för de stora hundarna. 

Alla valparna har fått prova på att ställa upp sig som på utställning uppe på ett trimbord, så vi kunde fota dem en och en. Bra träning också att få dem att kunna stå stilla en liten stund. Det kommer ju behövas lite pälsvård med kam och borste på dem när pälsen växer ut och blir de vana med att stå, så går allt mycket lättare. Alla valparna var så duktiga och ställde upp sig som Lotta ville. Hon var så vänlig men bestämd vilket gjorde dem så  trygga och lugna. 
Bilder på valparna kommer lovar jag er.  Nu ska vi ute i skogen med alla en stund. Annette och Lotta Buske tyckte alla valparna var så fina både mentalt och exteriört. Härligt att höra från några som hållit på springer spaniel i många år.
Nu kan jag börja lägga de sista pusselbitarna och komma fram till vilken valp som ska till vilken familj. Mitt fokus för resten av dagen och jag sover kanske på det innan jag tar besluten. 

Läs hela inlägget »
De kalla nätterna gör att det blir kyligt i jorden och på marken. Jag vill inte att valparna ska frysa och bli kalla. I stället för att var i hagen går vi upp i skogen flera gånger om dagen så att de är i rörelse hela tiden och sedan sover de skönt inomhus i värmen.

Nu ska alla upp på både stenar och stubbar. Allt ska in i munnen och smakas på. Pinnar och kottar skall bäras och ja de gör precis allt det som en springer spaniel valp på 7 veckor tycker är allra bäst.

Läs hela inlägget »

Nu är det verkligen ett gäng pigga valpar som gillar att umgås med oss.
Alla är så sociala och vill upp i knät så fort man kommer in och sätter sig hos dem. Pälsen, öronen och prickarna växer mer och mer. De blir också bara sötare och sötare för varje dag. Så underbart att titta in i dessa små ögon.
Idag har de varit i hagen i flera timmar. Vi har två rymmare nu, som alltid hittar ett sätt att komma ut. Så fort det händer så skäller Inez och springer dit, så vi kan snabbt stoppa tillbaka dem igen.

Som vanligt är Miri med i hagen lite då och då. Man hittar henne ofta med en hög valpar över sig.

Mycket bus och små slagsmål blir det

Efter en dag ute är det ett smutsigt gäng, så det blev bad för alla. Nu knorrar de lite mysigt och plaskar runt lite i badbaljan. Efteråt var det skönt att kura ihop sig med lite filtar tillsammans i BIA bädden. Nu sover vi nog hela natten.

Läs hela inlägget »
Trots snö i luften och nordliga vindar har vi tagit 2 skogsturer idag. Den första gick jag ensam med valparna. Jag vill se om de lyssnar och följer mig på promenaden. När Inez är med så följer de ju henne eller så springer hon och håller ihop flocken. Det var inga problem, de lyssnar all på mina visslingar och hänger på. För varje tur vi gör så blir de kaxigagre och kaxigare och vågar ta lite större svängar från mig. Härligt att alla är så framåt och nyfikna.

Det var inte lika poppis att vara inne sen. Det talade alla bestämt om, en gemensam protestkör satte igång, så man fick nästan hålla för öronen.De klängde på dörren och hoppade mot glasrutorna. Vi vill ut mera.....
Med lite mat i magen så blev de i alla fall nöjda och somnade en efter en. 
Efter lite besök med valpgos tog vi sen en tur till och avslutade med lite lek på gården tillsammans med de andra hundarna. Vi gömde bollar till dem som de fick leta upp och valparna försökte hänga på så gott de kunde med sina än så länge små och korta ben. De stora kunde skönt nog behärska sig och var försiktiga med valparna runt tassarna.
Nu är de lugna och ligger bara och smågnabbas med varandra. En bra dag för att bara vara 6 veckor. Oj vad fort tiden går...... 

Läs hela inlägget »

På eftermiddagen sken solen upp och då tog vi en skogstur med Inez och valparna. Inez tog täten och alla följde glatt med ut i skogen genom grinden. Ingen tvekade eller verkade osäker utan det var bara roligt att få bita i pinnar, mossa och springa runt i en massa prasslande eklöv. 

När vi vände hemåt var de mycket mer utspridda och Inez fick inte med sig alla lika lätt. Det här var ju kul tyckte de, så när alla var hemma innaför grinden fick de fortsätta att leka i skogsbacken på gården tills de blev trötta.

Smyga på varandra var roligt. Nått som Inez ofta gör när hon leker med Leah och Miri.

Trappen upp på verandan, klart vi fixar den nu.

Nu drömmer de sött, men jag gissar att de imorgon står vid ytterdörren och vill ut igen. De lär sig snabbt vilka dörrar som är öppningen till stora världen och alla nya saker att utforska.
Lite levande bilder från skogsturen....

Läs hela inlägget »

Riktigt kallt aprilväder i två dagar nu, så valparna har fått vara inne. Vi flyttar runt dem i lite olika rum så att de får upptäcka nya miljöer hela tiden. Mycket spring i benen och slita och dra i allt de får tag i. Mina tår är just nu en favorit och jag lovar er att det gör ont när det använder tänderna. 

Sen blev det fredagsmys. Först myste alla stora och små valpar i köket. Även en unghund vill ju vara valp ibland och Inez gäng gillar ju att hänga med Miri, så varför ska jag hindra dem. Jag tycker det är härligt at se att en ung yster unghund kan förstå att ta det lite lungt ihop med valparna. 

Kvällen avslutas med varsin tuggpinne och nu har fredagslugnet lagt sig i hela huset. I morgon satsar vi på att ta en liten tur i skogen intill med gänget. 

Läs hela inlägget »

Nu är valparna ute många timmar om dagarna. De sitter vid grinden inne och låter som fiskmåsar fast de är mätta och belåtna och blir inte tysta förrän de kommer ut på gräsmattan. Det är så mycket mer spännande ute och vem vill inte vara ute i solen dessa fina vårdagar.

Sova ute på gräset är extra skönt

De är alla så förtjusta i Miri, som gärna leker med dem. Fast hon bara är 8 mån förstår hon att ta det lite lugn och bara nafsa lite på dem trots att de biter hårt i hennes ben och öron med sina nu vassa tänder.

Reservmamma Leah har full koll på att det inte kivas för mycket.

De har kommit på det här med att tassarna kan man använda till att gräva och nu blir det många små hål i gräsmattan. Allt ska ju också in i munnen och smakas på och inte ens mattes penséer är ett undatag

Så idag fick det bli ett litet bad för dem innan de fick komma tillbaka in i den nystädade hagen inne. Jag tror de tyckte det var varmt och skönt i badbaljan. Det var i alla fall ingen som protesterade. 

Skönt att mysa tillsammans sen i BIA bädden. De hjälptes åt att slicka varandra torra. Inez kom och snosade på dem och tyckte nog de luktade lite väl gott...

Annars går dagarna här och de äter nu 4 mål riktig mat . Nu har vi fått öka portionerna rejält vilket är bra. Inez låter dem dia kortare och kortare stunder.

Pälsen växer och nu börjar även öronen bli lite lockiga på några av valparna.

Läs hela inlägget »

Nu har vi fått två till härliga utedagar och nu har valparna verkligen fattat att det finns en roligare värld utanför innehagen. De satte sig  ivriga vid grinden efter förmiddagsmålet och väntade på att komma ut.

Mycket bus blir det och de slåss en hel del. Blir det för högljutt då kommer Inez och medlar. Det är inga veklingar i den här kullen kan jag lova er.

Äta ute smakar extra gott när man busat runt ett tag. Idag fick de lite mer fruset kött, så att de blev lite bitar för dem. Man ser att nu börjar de fatta att det här med mat  det kanske jag ska hålla för mig själv. Några drar iväg med bitarna så de får äta ifred från syskonen.

Läs hela inlägget »

I dag på eftermiddagen lyste solen skönt, så då fick valparna äntligen komma ut en stund. Oj va spännande och vad mycket spring det blev i gräset.
Inez var med hela tiden och övervakade och det gjorde nog att valparna kände sig trygga direkt i den nya miljön. 

Inez lät dem få ett mellanmål ute också, vilket uppskattades av alla.

Leah och Miri var med och var barnvakter. Ja kanske inte Miri hon ville helst ligga i mitten tillsammans med valparna. Inte lätt att vara stor och klumpig när man själv bara är 8 månader och också vill vara med och gosa.

Efter mera bus somnade de sen en efter en ute i solen.

Till slut började solen försvinna och jag fick jag lyfta in dem sovandes.
De knorrade bara lite och fortsatte sova vidare inne i hagen. Många nya intryck blev det idag och nu drömmer de sött. 
Nu hoppas vi på mera vårsol, så vi kan vara ute mera om dagarna. De är ju också då jag verkligen börjar se hur de olika individerna är. Vilka som är mest tuffa och vågar sig längre bort för att utforska mera. Hittills har jag inte sett att någon är osäker, de är ett tufft litet gäng. Nu börjar mina funderingar på vilken valp som passar till vilken familj. Jag vill ju att det ska bli så bra som möjligt för alla.

Läs hela inlägget »

I morse upptäckte jag att de typiska bruna fläckarna börjat träda fram på valparna. Både på nosen och på benen kan man se det.

Lite bilder som talar för sig själv. Vi har det rätt hyggligt.

Man får väl sova som man vill..

För det mesta i en hög, men ibland är det skönt med egen säng...

Läs hela inlägget »

Vi firar 4 veckors dagen med att flytta ut ur valplådan igår kväll.
Valparna gillade det direkt, mycket utrymme att springa runt på, men Inez var lite skeptisk i början. Gick flera gånger in till rummet med valplådan och tittade lite surt på mig. Vad har du gjort med mina valpar????
Idag är hon så nöjd med nya hagen. 
Hon börjar mer och mer bli så harmonisk med dem. Nu är det inte alltid mat som gäller när hon hoppar in till dem. Lite kul att hänga och bita i hennes öron har de kommit på. Tänderna känner man har växt fram mer och nu känner man små vassa hörntänder också.
På eftermiddagen tog Inez även en liten tupplur tillsammans med valparna. Så nog tycker hon hagen är ok nu och hon ser ju att valparna trivs.

Och har man tur kan man få lite egentid med mamma.

Läs hela inlägget »

Lördag morgon och först den obligatoriska morgonstunden med Miri.

Efter det blev det stor frukost i hagen. Inez satt utanför och var bra sugen på all god mat som valparna smaskade i sig. På slutet när de började bli mätta gick hon in och hjälpte dem tömma fatet.

I går eftermiddag fick vi de färsta beöket till valparna. Vi flyttade ut dem i ett annat rum innan och det var lite ovant först. En efter en vågade de sig sedan ut på golvet.

Tittut nu kommer vi....

Efter besöket var de helt slut och somnade i ett hörn av hagen. Många nya intryck idag.

Stör oss inte....

Framåt kvällen vaknade de till liv igen och vi fick se, vem vet,  kanske en blivande fågelapportör in action.

Och titta vi har fattat vad lådan skall användas till.

Och till slut lite fredagsmys. Krypa upp i mitt knä vill alla nu gärna göra. 

Tack och godnatt....

Läs hela inlägget »

Nu har valparna fått smaka kött i 3 dagar och alla verkar tycka det är toppen.

Sista dagen med egen tallrik tror jag för alla äter i ungefär samma takt.

Det börjar väldigt städat och fint vid den lilla egna tallriken, men sen plötsligt blir det ingen ordning på bordskicket. 

Läs hela inlägget »

Idag har valparna fått smaka på finmalen nötfärs blandad med lite äggula och lite rapsolja. Först får var och en lite ur min hand, så att jag ser att alla kan äta bra. Tänderna är ju rätt små än och det är ju inte samma teknik att suga mjölk som att tugga kött. Det brukar sällan vara nått problem, men jag vill att varje valp ska få de bästa förutsättningarna att växa bra. Efter provsmakning i handen får var och en en egen liten tallrik med mat placerade en bra bit från varandra. De är ju några lite mer glupska i kullen, så på det här viset hinner jag se att alla får i sig av sin portion. Det blir inte heller så grisigt i början när alla kastar sig över maten. Ändå är det några som direkt fattar att när det är slut försöker man sno lite av syrran eller brorsan.
 

Jag ger maten så här några dagar tills jag ser att alla äter bra, sen får de slåss om maten i en gemensam matskål.
Inez undrade vad som var på gång och förstod först inte att maten var till valparna, så hon ville ha den. Ganska snart fattade hon  att det är valparnas mat och lät dem äta ifred. Kontroll slickade ändå varje liten tallrik sen för att vara söker på att inget gick till spillo.
Det blir lite lugnare nu när valparna får mat och inte allt hänger på Inez, som ju ätit kopiösa mängder sista tiden. Nu kan vi trappa ned lite och återgå till mer normala portioner. De kommer säkert fortsätta att dia några veckor till och det är bara bra tycker jag. Många uppfödare är väldigt snabba på att strypa mjölkproduktionen så tiken ska komma iform snabbt igen. Jag tror att mjölken innehåller mycket bra för valparna ett tag till och vi har därför inte så bråttom, så länge Inez mår bra och trivs med att låta dem dia. Tids nog säger hon ifrån när tänderna börjar bli vassa och göra ont.
De små smakportionerna gjorde dem väldigt trötta, så det blev inte mycket fart på bilderna idag.

Läs hela inlägget »

Nya hagen utanför lådan är spännande. Svårast för dem är det att ta sig ut än så länge. Jag fick ställa ut en liten låda, så det blev fler trappsteg, sen gick det bra.
Tar nog inte många dagar för dem att komma på hur man klättrar.

Utanför hagen står nya barnflickan Leah och väntar. Hon hälsar så snällt på dem. Det syns att hon kan det här med valpar och inte glömt bort hur man gör.
Inez låter henne även gå in till dem och snart kan jag gissa är det hon som kommer ta över tvättansvaret, när Inez börjar tröttna på valparna.

Resten av bilderna talar för sig själva hur kul och spännade det var idag.

Några tycker det är mysigt att klättra upp i knä på mig. 

Miri fick sen också hälsa litegrann på dem. Massa blöta pussar fick de av henne. 
Det var lite svårt att förstå för en 7,5 månaders valp att båda fötterna skall vara utanför grinden, men efter en stund tror jag hon fattade.
Hon fick plötsligt  istället en väldigt lång hals.... 

Så skönt att Inez tolererar de andra två och att de är så försiktiga och snälla.
Efter så här många nya intryck gick leken över i slowmotion tills de alla somnade ovanpå varandra huller om buller. 

Läs hela inlägget »

Valparna blir 3 veckor idag, oj vad fort det går.  
Idag har valparna fått komma ut i en liten hage utanför valplådan. De klarar inte att klättra över kanten själva, så jag fick hjälpa dem ut. Gissa vilket liv det blev på dem i denna nya miljö. Inez kom farande och undrade vad som stod på. Hon fann sig snart i situationen och satt i mitten tillsammans med mig och bara njöt av kolla in vad de små hittade på.  De var fullt upptagna av av utforska denna nya miljö så de glömde bort att maten satt mitt i hagen. 
Skönt för Inez.  Normalt kastar de sig på henne när hon hoppar in i lådan.  
Efter en stund fick de komma tillbaka i lådan och då somande de så snabbt i en hög. Inez vill gärna att det ska gå 3-4 timmar mellan målen så hon hinner återhämta sig emellan  och de verkade nöjda ändå. 

De är så nyfikna på allt nytt.  Idag kom det också in en liten extra låda i valplådan. Vi får se om de snart förstår vad den skall vara till...

Mamma är go...

Läs hela inlägget »

Här är det fullt hönskackel, eller är det små hundar som skäller.....
Nu har de verkligen börjat upptäcka varandra och de har högljudda samtal om vem som är störst och bäst....  De far runt i hela lådan och undersöker allt.

De är helt på det klara var mamma Mat kommer in och ut ur lådan. Där samlas de allihop när de tycker att Inez borde vara på ingång med frukosten. Inez bestämmer fortfarande när hon tycker det är dags för lite mat. Först är hon noga med att hon själv fått i sig några portioner och druckit rejält med vatten. Det är jobbigt för kroppen att producera mjölk och nu producerar hon ju som mest innan de börjar med vanlig mat. 

Läs hela inlägget »

Idag öppnades ögonen, så nu har vi hälsat ordentligt på varandra. ´Man vet inte hur mycket de kan se de första dagarna, men ändå känns det som de tittar på en.

De små klorna har också växt ut, så snart dax för första kloklippning. De är sylvassa och jag vill hålla dem lite trubbiga så de inte skadar varandra. 

Läs hela inlägget »

Vi sover, äter och tränar på att gå..... och naturligtvis tränar vi på att försöka skälla. Går si så där, men några börjar få till ett litet skall. Låter underbart.
Färgerna i pälsen börjar träda fram allt mer och den bruna färgen skiftar i olika nyanser.  De är ljuvliga, jag lovar.
Hörseln börjar komma tror jag, för de reagerar litegrann på plötsliga ljud nu. Ögonlocken glipar lite, men än kan jag inte se några små ögon. Kanske i morgon.
Nosarna jobbar på högvarv när man lyfter upp dem, men de ligger stilla och fint i handen. Tror nog de känner igen min doft nu också. Det kan ju vara så att jag luktar nog lika mycket valp som de gör vilket gör dem trygga. Jag tillbringar ju rätt mycket tid i lådan tillsammans med dem. Nu börjar en härlig tid, när de börjar sätta sig upp och sen sätter de fart emot en. Nu framöver kommer man mycket mer se varje individs egna utveckling dag för dag. 

Läs hela inlägget »

Idag blir valparna 15 dagar och nu börjar de röra sig lite mer runt i lådan. De protesterar högljutt när Inez har städ och tvättning i lådan. 

Ibland tycker Inez att nu får ni vänta på mat en stund och då lämnar hon lådan och sätter sig utanför och låter dem krypa omkring lite. Det är ju bra för deras magar som måste komma igång, så hon har full koll Inez.
När det är dags för vägning då är hon med och kollar att allt gåt rätt till. Valparna börjar nu bli riktigt mysiga att hålla i famnen en liten stund. Runda och stadiga i kroppen. Det känns bra. Alla har passerat 1 kilo nu och den största 1,2 kg. 

Efteråt smakar det bra med lite mat igen. 

Somna på mammas huvud var mjukt och skönt sen.

Läs hela inlägget »

Det är så lugnt och fridfullt i valplådan fortfarande. Inez har kommit in i en så bra rytm. Hon känner av när det har gott några timmar och valparna behöver dia. De hinner knappt vakna förrän hon är där hos dem. Nu ligger hon gärna på sängen bredvid lådan och tittar på dem. Blir nog lite varmt i lådan och från sängen har man bättre uppsikt. 
Lustigt men idag blev det uppdelning när de somnade efter maten. Det bruna gänget i en hög och det spräckliga i en annan hög.
 

Man ser också nu att de små skära nosarna börjar mörkna litegrann. 
Nu väntar vi med spänning på att öron och ögon skall öppnas, för då blir det liv i lådan kan jag lova. Jag förde lite väsen runt lådan idag, men än så länge ingen reaktion från valparna. De är ju bara 12 dagar idag.....  

Läs hela inlägget »

Det händer ju inte så mycket nu i lådan, så jag har inte mycket att berätta. De kravlar runt lite mera och sen när de ätit sover de flera timmar i sträck. Inez passar på att gnaga lammrevben eller kycklingvingar ute på gården eller äta något annat gott i köket. Frysta ben är för mjölkproduktionen.

Dessa små fina tassar... Snart ska de få komma ut och förhoppningsvis få skutta upp på stora stenar i skogen och uppleva massa annat skoj i livet.

Ibland somnar de lite huller om buller..

Läs hela inlägget »

Dagarna rullar på i valplådan. Alla ökar bra i vikt. Några är riktiga matvrak och det syns på vågen... men bara positivt.
I dag när valparna var mätta och belåtna och låg tillsammans i en stor hög fick jag med mig Inez ut en lite längre stund. Hon lekte till och med en stund med Leah och Miri. 

Den stora magen är borta nu och hon tyckte nog det var skönt att kunna springa runt lite igen. Även om det var svårt att hinna ifatt Miri.

Glad och nöjd sprang hon sen snabbt in till valplådan och kollade att alla var kvar. Nu var de också hungriga igan. Det låter så underbart när de diar.

Sovdags igen...

Läs hela inlägget »

Valparna nästan bara äter och sover nu, så det är så tyst och lugnt i valplådan. Nu är fokus att växa för att bli stark och tålig. Tids nog blir det mera liv i lådan. Den enda gång de protesterar och gnyr lite är när Inez slickar och tvättar dem. Hon har fått in en bra snits nu på hur hon snabbt med tassen och nosen vänder dem upp och ned så att hon kommer åt magen.  Några har blivit riktigt duktiga på att kravla sig framåt för att komma nära inpå Inez när hon förflyttat sig en bit ifrån dem i lådan. Inez gör täta turer ut i köket för att fylla på med mat. 

Läs hela inlägget »

Inez är en riktig stjärna med sina valpar. Det är inte många minuter utanför valplådan. Hon pysslar om de små som om hon inte gjort annat. Ibland när de somnat så flyttar hon sig en bit ifrån för att vila lite, men har hela tiden uppsikt över dem. Hon är extra nöjd när även jag sitter med henne i lådan. Kanske extra nöjd för att hon får så mycket egen tid med matte som hon inte är van vid i vanliga fall. De andra två Leah och Miri som undrat vad som händer i hundrummet och ivriga att få vara med har också landat nu och finner sig i situationen jättebra. Vi vill ju att alla ska få ha det harmoniskt och bra i huset. 
Lite nyttig träning även  för Miri som blir 7 månader idag att vara ifrån sin matte lite mer än vanligt.  

Allt är ändå inte som det ska. Igår förlorade vi en av de små tikarna. Den fick ju en tuff start när det var lite svårt och tog tid för Inez att få ut henne. Kanske lossnade moderkakan lite för tidigt och då har man oddsen mot sig. De första dagarna är de så känsliga och det är inte ovanligt att någon valp går bort. Jag gjorde vad jag kunde, men kunde inte rädda den.

Inez var valdigt upprörd när det hände, men så snart hon kom till de andra 7 så fokuserade hon på dem och nu är hon glad igen. Jätte tråkigt men sånt är livet. 

Alla 7 mår bra och har redan ökat något i vikt vilket är väldigt positivt. Det betyder att mjölken kommit igång och Inez äter också nu med god aptit. Lyxmat som husse lagar till extra till henne, men det är hon värd.
På etermiddagen ville hon faktiskt också ut och hälsa lite på Leah och Miri i trädgården. De var så glada att se henne. Sen snabbt in i lådan igen.

Läs hela inlägget »

Inez har idag fått 8 st brun-vita valpar. 5 tikar och 3 hanar. Nu sover de alla fint i den nystädade valplådan. 
Det blev ytterligare en jobbig natt för Inez, som vandrade mellan olika sovplatser och provade alla möjliga sovställningar. 
Klockan 11 på förmiddagen startade de första värkarna och 20 minuter senare kom den första valpen. 
 

Sen kom det flera. Här är hela gänget:

1.  11.20  Hane 287gr
2. 11.35  Tik 279 gr
3. 11.59 Tik 311 gr
4.  12.35 Tik 340 gr
5.  13.40 Tik 321 gr
6. 13.56 Hane 320 gr
7. 15.20 Hane 290 gr
8. 16.10 Tik 272 gr 

Efter valp 6 var Inez rätt trött, så hon vilade lite. Vi gick ut en sväng för att få igång värkarna igen. Hon fick kämpa lite för att få ut nummer 6, men till slut kom den. Den var rätt medtagen, så jag fick kämpa i ca 30 min för att få fart på den, men skam den som ger sig. En härlig känsla sen när man hör de första smackande ljudet när den äntligen ville suga mjölk. 
Sista valpen kom sedan efter ytterligare nästan en timme och vi hade hunnit ut en sväng på gården innan igen.
Alla valparna mår nu bra och Inez tar sig an modersrollen som hon inte gjort annat tidigare. Nu kan vi pusta ut lite. Städa upp lite och bädda nytt och rent till valparna och Inez. 

Inez har ätit ett stort mål mat med god aptit. Nu ska vi bara vila och ta det lugnt allihopa. De andra hundarna är nyfikna, men håller sig på andra sidan grinden och det tycker Inez är ok. Mera bilder kommer imorgon.

Läs hela inlägget »

Dag 59

Natten var lite orolig för Inez, men sen lugnade det ner sig på förmiddagen. Vi tar det bara lugnt idag och lämnar henne inte ensam. Hon vill gärna vara ute och idag var det rätt skönt så hon låg och sov på trappen när vi andra stökade omkring i trädgården. 

Efter en stund ville hon in och då provade vi valplådan och idag var det faktiskt ok att sova en stund där. 

Hon har svårt att hitta en bekväm sovställning och snurrar runt rätt mycket.
Vilken liten tjockis.....

Läs hela inlägget »

Inez är på gott humör. Inga tecken på att valparna är på gång än och det är bra. det kan gärna få gå ett par dagar till så de växer till lite mer i magen.
Vi har börjat ta tempen på Inez morgon, lunch och kväll nu. När tempen hastigt sjunker kan man vara ganska säker på att det börjar hända något inom ett halvt dygn, men än så länge ligger den stabilt. 
Idag blev det nötfärs, lite gräddsås och makaroner till frukost och lunch. Normalt äter Inez väldigt lite kolhydrater men nu får hon lite extra för att ge extra energi till valparna och för att hon ska få igång en bra mjölkproduktion sen till de nyfödda. Leah och Miri de tittar avundsjukt på Inez matskål, men låter henne äta i fred. 

Miri snart 7 månader undrar nog lite varför Inez ligger och sover så mycket. De brukar ju busa och leka mest hela dagarna annars. Leah fattar att det är nått på gång, hon är så snäll och varsam med Inez. Jag kommer ihåg när Leah fick sina valpar att Inez också var extra försiktig i slutet. De är nog klokare än vi tror.

Hon ligger och vilar mycket och ser lite drömskt ut i blicken, men plötsligt när hon i morse hörde räven i skogen, då blev det fart på henne en stund.  Helst vill hon sitta i mattes knä, men hon är rätt stor och tungt nu. Midjemåttet över buken var i förgår 80 cm och idag 85 cm, så vi undrar ju nu hur många det finns där inne. 

En liten kort tur i skogen idag blev det, men Inez bestämmer takt och längd. Efter några hundra meter vänder hon hemåt igen. Valplådan i hundrummet står klar, men än vill hon bara besöka den lite korta stunder. 

Läs hela inlägget »

Inez har nu nästan helt slutat springa och leka med de andra hundarna Leah och Miri utan strosar mest omkring och bär på nått gosedjur i munnen. De låter henne också vara ifred. Aptiten är fortsatt god och det är skönt, för än är det inte dags för valparna att komma. Naturligtvis får hon lite extra god mat nu den sista tiden. Vi delar upp maten i flera små mål om dagen , då mår hon bäst. 

Inne ligger hon mest och sover eller ser drömmande ut i ögonen. Man skulle vilja veta om hon förstår vad som är på gång.

Läs hela inlägget »

Nu är det inte så långt kvar tills valparna kommer. Inez mår bra, men börjar bli riktigt rund om magen. Fortfarande väldigt matglad, men lite kräsen, vill gärna ha något extra gott. Promenaderna är nu korta och hon lullar mest omkring och gör vad hon vill på gården. Li1gger gärna på trappan och spanr ut över sitt revir.

Läs hela inlägget »