Provsmakning....

Idag har valparna fått smaka på finmalen nötfärs blandad med lite äggula och lite rapsolja. Först får var och en lite ur min hand, så att jag ser att alla kan äta bra. Tänderna är ju rätt små än och det är ju inte samma teknik att suga mjölk som att tugga kött. Det brukar sällan vara nått problem, men jag vill att varje valp ska få de bästa förutsättningarna att växa bra. Efter provsmakning i handen får var och en en egen liten tallrik med mat placerade en bra bit från varandra. De är ju några lite mer glupska i kullen, så på det här viset hinner jag se att alla får i sig av sin portion. Det blir inte heller så grisigt i början när alla kastar sig över maten. Ändå är det några som direkt fattar att när det är slut försöker man sno lite av syrran eller brorsan.
 

Jag ger maten så här några dagar tills jag ser att alla äter bra, sen får de slåss om maten i en gemensam matskål.
Inez undrade vad som var på gång och förstod först inte att maten var till valparna, så hon ville ha den. Ganska snart fattade hon  att det är valparnas mat och lät dem äta ifred. Kontroll slickade ändå varje liten tallrik sen för att vara söker på att inget gick till spillo.
Det blir lite lugnare nu när valparna får mat och inte allt hänger på Inez, som ju ätit kopiösa mängder sista tiden. Nu kan vi trappa ned lite och återgå till mer normala portioner. De kommer säkert fortsätta att dia några veckor till och det är bara bra tycker jag. Många uppfödare är väldigt snabba på att strypa mjölkproduktionen så tiken ska komma iform snabbt igen. Jag tror att mjölken innehåller mycket bra för valparna ett tag till och vi har därför inte så bråttom, så länge Inez mår bra och trivs med att låta dem dia. Tids nog säger hon ifrån när tänderna börjar bli vassa och göra ont.
De små smakportionerna gjorde dem väldigt trötta, så det blev inte mycket fart på bilderna idag.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv