Valparna är här...

Äntligen har valparna kommit. Nu ligger det 10 st små fina pigga valpar med Leah i valplådan. Sju svarta, en brun och två gula valpar. Fem hanar och fem tikar. De två gula var en överaskning, men vi visste att både Vincent och Leah kunde bära gult. Hos mig är de lika välkomna som de andra. Riktig kul med en brun också.

Redan i måndags kväll började Leah boa, häjssa och visa tecken på att det var dags. Hon slutade helt att äta, vad vi än frestade med. Natten blev orolig, men ingenting hände. Det kan ta lite tid när det är första gången en tik får valpar och när det är väntat en stor kull, så vi försökte bara ta det lugnt.

I går kväll (tisdag) kom sedan valparna först i en raskt takt.

17:15 svart tik 470gr
17:27 gul hane 440gr
17:33 svart hane 469 gr
17:45 svart hane 465 gr
17:51 svart hane 422 gr
18.30 svart tik 470 gr
19:01 gul tik 383 gr
19:14 svart tik 485 gr
19:46 svart tik 390 gr
21:05 brun hane 440 gr 

Leah var så trött efter 9 valpar, så det tog ett tag innan den sista kom. 
Den var lite slö, men efter att ha rensat munnen och gnuggat den en bra stund , så piggnade den på sig. Jag fick hjälpa den lite först för att få den att suga mjölk, men sen gick allt bra. 
Att få dem att suga mjölk snabbt efter födseln är så viktigt för valparna.  Så ycket viktig energi i den första råmjölken.

När alla valparna kommit ut och fått dia lite , så försökte vi få med oss Leah ut. 
Motvilligt lämnade hon sina valpar för en kort tur ut för att rasta. 
Vi var lite osäkra på om det fanns ytterligare någon valp kvar i magen, så bra att röra på sig lite för att eventuellt få fart på den att komma ut. 
Det kom inga fler och tio st räcker gott och väl tycker Leah och vi.
 

Valparna låg varma och trygga in en stor hög när Leah var ute.
Nu var också Leah hungrig som en varg, så hon käckade upp en stor skål med köttfärs,ris, riven morot, rå äggula och laxolja på.
Sen ville Leah snabbt in och pyssla om valparna igen. Så skönt att hon direkt tog på sig modersrollen med sån energi och lust.

Idag ska vi bara vila, Leah ska få äta mera och sen ska vi hålla koll på att varje liten valp får i sig av Leahs mjölk ordentligt. Några av valparna är redam lite fräcka och tar plats, så viktigt att se till att det blir rättvist. Det får bli min uppgift idag, resten sköter Leah så fint om.
Hoppas kunna ta lite fler bilder när vi vilat oss lite. 
 

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-