Här kan du följa Inez under sista dräktighetsdagarna och tiden med valparna

2021 > 03

Idag öppnades ögonen, så nu har vi hälsat ordentligt på varandra. ´Man vet inte hur mycket de kan se de första dagarna, men ändå känns det som de tittar på en.

De små klorna har också växt ut, så snart dax för första kloklippning. De är sylvassa och jag vill hålla dem lite trubbiga så de inte skadar varandra. 

Läs hela inlägget »

Vi sover, äter och tränar på att gå..... och naturligtvis tränar vi på att försöka skälla. Går si så där, men några börjar få till ett litet skall. Låter underbart.
Färgerna i pälsen börjar träda fram allt mer och den bruna färgen skiftar i olika nyanser.  De är ljuvliga, jag lovar.
Hörseln börjar komma tror jag, för de reagerar litegrann på plötsliga ljud nu. Ögonlocken glipar lite, men än kan jag inte se några små ögon. Kanske i morgon.
Nosarna jobbar på högvarv när man lyfter upp dem, men de ligger stilla och fint i handen. Tror nog de känner igen min doft nu också. Det kan ju vara så att jag luktar nog lika mycket valp som de gör vilket gör dem trygga. Jag tillbringar ju rätt mycket tid i lådan tillsammans med dem. Nu börjar en härlig tid, när de börjar sätta sig upp och sen sätter de fart emot en. Nu framöver kommer man mycket mer se varje individs egna utveckling dag för dag. 

Läs hela inlägget »

Idag blir valparna 15 dagar och nu börjar de röra sig lite mer runt i lådan. De protesterar högljutt när Inez har städ och tvättning i lådan. 

Ibland tycker Inez att nu får ni vänta på mat en stund och då lämnar hon lådan och sätter sig utanför och låter dem krypa omkring lite. Det är ju bra för deras magar som måste komma igång, så hon har full koll Inez.
När det är dags för vägning då är hon med och kollar att allt gåt rätt till. Valparna börjar nu bli riktigt mysiga att hålla i famnen en liten stund. Runda och stadiga i kroppen. Det känns bra. Alla har passerat 1 kilo nu och den största 1,2 kg. 

Efteråt smakar det bra med lite mat igen. 

Somna på mammas huvud var mjukt och skönt sen.

Läs hela inlägget »

Det är så lugnt och fridfullt i valplådan fortfarande. Inez har kommit in i en så bra rytm. Hon känner av när det har gott några timmar och valparna behöver dia. De hinner knappt vakna förrän hon är där hos dem. Nu ligger hon gärna på sängen bredvid lådan och tittar på dem. Blir nog lite varmt i lådan och från sängen har man bättre uppsikt. 
Lustigt men idag blev det uppdelning när de somnade efter maten. Det bruna gänget i en hög och det spräckliga i en annan hög.
 

Man ser också nu att de små skära nosarna börjar mörkna litegrann. 
Nu väntar vi med spänning på att öron och ögon skall öppnas, för då blir det liv i lådan kan jag lova. Jag förde lite väsen runt lådan idag, men än så länge ingen reaktion från valparna. De är ju bara 12 dagar idag.....  

Läs hela inlägget »

Det händer ju inte så mycket nu i lådan, så jag har inte mycket att berätta. De kravlar runt lite mera och sen när de ätit sover de flera timmar i sträck. Inez passar på att gnaga lammrevben eller kycklingvingar ute på gården eller äta något annat gott i köket. Frysta ben är för mjölkproduktionen.

Dessa små fina tassar... Snart ska de få komma ut och förhoppningsvis få skutta upp på stora stenar i skogen och uppleva massa annat skoj i livet.

Ibland somnar de lite huller om buller..

Läs hela inlägget »

Dagarna rullar på i valplådan. Alla ökar bra i vikt. Några är riktiga matvrak och det syns på vågen... men bara positivt.
I dag när valparna var mätta och belåtna och låg tillsammans i en stor hög fick jag med mig Inez ut en lite längre stund. Hon lekte till och med en stund med Leah och Miri. 

Den stora magen är borta nu och hon tyckte nog det var skönt att kunna springa runt lite igen. Även om det var svårt att hinna ifatt Miri.

Glad och nöjd sprang hon sen snabbt in till valplådan och kollade att alla var kvar. Nu var de också hungriga igan. Det låter så underbart när de diar.

Sovdags igen...

Läs hela inlägget »

Valparna nästan bara äter och sover nu, så det är så tyst och lugnt i valplådan. Nu är fokus att växa för att bli stark och tålig. Tids nog blir det mera liv i lådan. Den enda gång de protesterar och gnyr lite är när Inez slickar och tvättar dem. Hon har fått in en bra snits nu på hur hon snabbt med tassen och nosen vänder dem upp och ned så att hon kommer åt magen.  Några har blivit riktigt duktiga på att kravla sig framåt för att komma nära inpå Inez när hon förflyttat sig en bit ifrån dem i lådan. Inez gör täta turer ut i köket för att fylla på med mat. 

Läs hela inlägget »

Inez är en riktig stjärna med sina valpar. Det är inte många minuter utanför valplådan. Hon pysslar om de små som om hon inte gjort annat. Ibland när de somnat så flyttar hon sig en bit ifrån för att vila lite, men har hela tiden uppsikt över dem. Hon är extra nöjd när även jag sitter med henne i lådan. Kanske extra nöjd för att hon får så mycket egen tid med matte som hon inte är van vid i vanliga fall. De andra två Leah och Miri som undrat vad som händer i hundrummet och ivriga att få vara med har också landat nu och finner sig i situationen jättebra. Vi vill ju att alla ska få ha det harmoniskt och bra i huset. 
Lite nyttig träning även  för Miri som blir 7 månader idag att vara ifrån sin matte lite mer än vanligt.  

Allt är ändå inte som det ska. Igår förlorade vi en av de små tikarna. Den fick ju en tuff start när det var lite svårt och tog tid för Inez att få ut henne. Kanske lossnade moderkakan lite för tidigt och då har man oddsen mot sig. De första dagarna är de så känsliga och det är inte ovanligt att någon valp går bort. Jag gjorde vad jag kunde, men kunde inte rädda den.

Inez var valdigt upprörd när det hände, men så snart hon kom till de andra 7 så fokuserade hon på dem och nu är hon glad igen. Jätte tråkigt men sånt är livet. 

Alla 7 mår bra och har redan ökat något i vikt vilket är väldigt positivt. Det betyder att mjölken kommit igång och Inez äter också nu med god aptit. Lyxmat som husse lagar till extra till henne, men det är hon värd.
På etermiddagen ville hon faktiskt också ut och hälsa lite på Leah och Miri i trädgården. De var så glada att se henne. Sen snabbt in i lådan igen.

Läs hela inlägget »

Inez har idag fått 8 st brun-vita valpar. 5 tikar och 3 hanar. Nu sover de alla fint i den nystädade valplådan. 
Det blev ytterligare en jobbig natt för Inez, som vandrade mellan olika sovplatser och provade alla möjliga sovställningar. 
Klockan 11 på förmiddagen startade de första värkarna och 20 minuter senare kom den första valpen. 
 

Sen kom det flera. Här är hela gänget:

1.  11.20  Hane 287gr
2. 11.35  Tik 279 gr
3. 11.59 Tik 311 gr
4.  12.35 Tik 340 gr
5.  13.40 Tik 321 gr
6. 13.56 Hane 320 gr
7. 15.20 Hane 290 gr
8. 16.10 Tik 272 gr 

Efter valp 6 var Inez rätt trött, så hon vilade lite. Vi gick ut en sväng för att få igång värkarna igen. Hon fick kämpa lite för att få ut nummer 6, men till slut kom den. Den var rätt medtagen, så jag fick kämpa i ca 30 min för att få fart på den, men skam den som ger sig. En härlig känsla sen när man hör de första smackande ljudet när den äntligen ville suga mjölk. 
Sista valpen kom sedan efter ytterligare nästan en timme och vi hade hunnit ut en sväng på gården innan igen.
Alla valparna mår nu bra och Inez tar sig an modersrollen som hon inte gjort annat tidigare. Nu kan vi pusta ut lite. Städa upp lite och bädda nytt och rent till valparna och Inez. 

Inez har ätit ett stort mål mat med god aptit. Nu ska vi bara vila och ta det lugnt allihopa. De andra hundarna är nyfikna, men håller sig på andra sidan grinden och det tycker Inez är ok. Mera bilder kommer imorgon.

Läs hela inlägget »

Dag 59

Natten var lite orolig för Inez, men sen lugnade det ner sig på förmiddagen. Vi tar det bara lugnt idag och lämnar henne inte ensam. Hon vill gärna vara ute och idag var det rätt skönt så hon låg och sov på trappen när vi andra stökade omkring i trädgården. 

Efter en stund ville hon in och då provade vi valplådan och idag var det faktiskt ok att sova en stund där. 

Hon har svårt att hitta en bekväm sovställning och snurrar runt rätt mycket.
Vilken liten tjockis.....

Läs hela inlägget »

Inez är på gott humör. Inga tecken på att valparna är på gång än och det är bra. det kan gärna få gå ett par dagar till så de växer till lite mer i magen.
Vi har börjat ta tempen på Inez morgon, lunch och kväll nu. När tempen hastigt sjunker kan man vara ganska säker på att det börjar hända något inom ett halvt dygn, men än så länge ligger den stabilt. 
Idag blev det nötfärs, lite gräddsås och makaroner till frukost och lunch. Normalt äter Inez väldigt lite kolhydrater men nu får hon lite extra för att ge extra energi till valparna och för att hon ska få igång en bra mjölkproduktion sen till de nyfödda. Leah och Miri de tittar avundsjukt på Inez matskål, men låter henne äta i fred. 

Miri snart 7 månader undrar nog lite varför Inez ligger och sover så mycket. De brukar ju busa och leka mest hela dagarna annars. Leah fattar att det är nått på gång, hon är så snäll och varsam med Inez. Jag kommer ihåg när Leah fick sina valpar att Inez också var extra försiktig i slutet. De är nog klokare än vi tror.

Hon ligger och vilar mycket och ser lite drömskt ut i blicken, men plötsligt när hon i morse hörde räven i skogen, då blev det fart på henne en stund.  Helst vill hon sitta i mattes knä, men hon är rätt stor och tungt nu. Midjemåttet över buken var i förgår 80 cm och idag 85 cm, så vi undrar ju nu hur många det finns där inne. 

En liten kort tur i skogen idag blev det, men Inez bestämmer takt och längd. Efter några hundra meter vänder hon hemåt igen. Valplådan i hundrummet står klar, men än vill hon bara besöka den lite korta stunder. 

Läs hela inlägget »

Inez har nu nästan helt slutat springa och leka med de andra hundarna Leah och Miri utan strosar mest omkring och bär på nått gosedjur i munnen. De låter henne också vara ifred. Aptiten är fortsatt god och det är skönt, för än är det inte dags för valparna att komma. Naturligtvis får hon lite extra god mat nu den sista tiden. Vi delar upp maten i flera små mål om dagen , då mår hon bäst. 

Inne ligger hon mest och sover eller ser drömmande ut i ögonen. Man skulle vilja veta om hon förstår vad som är på gång.

Läs hela inlägget »

Nu är det inte så långt kvar tills valparna kommer. Inez mår bra, men börjar bli riktigt rund om magen. Fortfarande väldigt matglad, men lite kräsen, vill gärna ha något extra gott. Promenaderna är nu korta och hon lullar mest omkring och gör vad hon vill på gården. Li1gger gärna på trappan och spanr ut över sitt revir.

Läs hela inlägget »