Nu har vi börjat äta

I går började vi introducera lite mat till Leahs valpar.
Små miniköttbullar av svensk mager nötfärs utblandad med äggula och rapsolja rullade vi och sen fick de alla smaka ur min hand. Oj vad snabbt de fattade alla att detta var ju smaskigt. När de sen fick dia från Leah efteråt, så blev de så jättetrötta. 

I helgen har vi sedan gett dem för varje gång lite större portioner. När vi sett att alla klarar att äta fint ur handen får de prova själva. På gamla förrättsassietter portioneras maten ut nu de första dagarna, så att alla får sin egen portion. Då ser jag lätt att alla 12 har ätit. Snart nog kommer det bli huggsexa i en gemensam skål, men då vet jag ändå att alla ändå vill och kan kan äta bra.

De verkligen kastar sig över maten och det är inte tal om något vidare bordskick.

De hade två åskådare strax utanför som också verkade intresserade av special maten.  

Leah höll sig i bakgrunden. Tror hon vet att nu är det valparnas tur. De äter ju rätt slarvigt, så hon kunde sen gå in och slicka resterna i lugn och ro.
Det är mysigt med diande valpar, men nu börjar faktiskt den roligaste tiden med valparna. Att dia 12 tar ju energi av en tik och nu kan Leah få koppla av lite. Fortfarande i många dagar framåt är diandet ändå den viktigaste näringen för valparna, men har de innan fått lite annat i magen blir det inte sån huggsexa vid mjölkbaren och Leah trivs bättre där då.
När de nu börjar få mat av oss kommer vi också bli mycket intressantare för dem. En viktig del i deras socialicering med oss människor. Det är ju så mysigt när de själva väljer att krypa upp och undersöka oss och sen efter en stund somna i ens knä.
Nu sover de inte alltid i en hög utan sprider ut sig i hela lådan, ofta längs kanterna.
Nu finns där också en låda med papperspån. Vi testade det på vår förra Spaniel kull och det fungerade så bra, så vi testar igen.  
Valparna förflyttar sig gärna en bit bort från sin sovplats och oftast mot lådans öppning redan nu för att kissa och bajsa. De vill ha det torrt och fint. Efter ett tag hittar de lådan med spån och sedan med förra kullen lärde de sig jättefort vart de skulle gå.  
Lite tidigt än, så en bråkdel hamnar där nu, men ska man få det att fungera bra  måste man ha introducerat spånet innan de börjar äta, annars kommer de tugga spånet och tror det är mat. Vi får se om vi lyckas. 
Nu ska vi äta på oss bra i veckan och växa lite till, för nästa helg kommer blivande valpköpare på sina första besök. Det ser vi verkligen framemot.