Köpa valp från oss:

En bra start för valpen är viktigt.
Vår strävan är att föda upp friska och sunda hundar med stor arbetskapacitet. Alla valpar växer upp i vårt hem och får under sina första tid  mycket lugn och ro tillsammans med sin mamma med stöd och närvaro av oss hela dygnet. När de blivit 3-4 veckor börjar vi mer och mer utöka valparnas miljö. De får de vara mycket tillsammans med oss i köket och andra rum i huset. De får träffa de andra hundarna i huset och vi börjar ta emot besök. Om vädret och temperatur ute tillåter så är vi ute i valphagen. När de är ytterligare några veckor så tar vi dem på utflykt till skogen. Vi introducerar dem för olika miljöer och ljud succesivt i lagom takt. Detta är viktigt för att när de flyttar skall vara trygga individer.
Valparna levereras tidigast när de är 8 veckor. Valparna är vid leverans nyligen veteterinärbesiktade, avmaskade, vaccinerade, id-märkta med microchip och registrerade hos SKK. En folder med information om skötsel, mat mm, köpekontrakt, stamtavla,  samt lite valputrustning följer med. Vi erbjuder naturligtvis råd och stöd till er under hela hundens liv och uppskattar all kontakt mer dig som valpköpare.

Våra hundar är uppfödda på rå mat, dvs kött, ben, grönsaker och frukt.
BARF kost kallas det, Biologiskt Anpassad Rå Föda. 
Vi önskar naturligtvis att även valparna får fortsätta med denna kost. De kommer introduceras för denna kost redan här hemma när de slutat dia.
Vi kommer berätta mer om kosten för er och skicka med information om vad valpen kan äta och även lite tips på var man kan köpa denna mat. 

Vår önskan är att få följa valparna under deras uppväxt. Av egen erfarenhet är det ofta också väldigt givande att få knyta kontakt med ägare till valparna från samma kull. Det finns mycket man kan lära av varandra och visst är det väl både nyttigt och kul att träna tillsammans med andra.

Vi erbjuder under första 1 1/2 året många valpträffar som alltid är kostnadsfria.
I början blir mest prat om hur det går med hunden där hemma. Vad funkar bra, vad funkar mindre bra. Hundarna får träna på att vara tillsammans med andra hundar och människor utan att leka fritt. 
När valparna blivit lite större kanske vi provar lite apportering, nose work, spår, lydnad,dogparkour, rallylydnad eller några andra aktiviteter, som vi tillsammans kommer fram till.    
Finns intresse kan vi bjuda in någon specialicerad hundinstruktör till träffarna, till självkostnadspris.
Kull och kennelträffar kommer erbjudas regelbundet även efter 1,5 års ålder. 
Att ha en lydig men lycklig hund som man kan lita på även när den är lös gör livet så mycket roligare som hundägare. Lydnad är inget kvick fix utan något man bör räkna med att träna under hela hundens liv. Träna tillsammans med andra är både kul för hunden och oss som hundförare. 

Vi rekommenderar våra valpköpare att också gå kurs på orten där ni bor. Det finns både brukshundklubbar, rasklubbar och privata hundkurser man kan vända sig till. Försök hitta andra hundägare att träna tillsammans med. 
Våra raser Flatcoated retriever och Engelsk springer spaniel är båda aktiva raser och behöver leva ett aktivt liv för att sedan kunna slappna av och vara lugna och trygga i hemmet. De behöver både arbeta fysiskt och psykiskt, dvs med huvudet för att må riktigt bra. Det behöver också tid för vila och återhämtning på en lugn plats. Viktigt att tänka på om det finns barn i familjen. 

Frisk och sundhet:
När hunden är ca 1 1/2 år rekommenderar vi att ni gör en HD-röntgen
 (höftledsdysplasi) och eventuellt ED-röntgen (armbågar) på er hund.
Självklart är detta frivilligt.  Kostnaden står valpköparen själv för. 
Varför skall man röntga?
För den enskilda hundens skull –definitivt. Genom röntgen kan du försäkra dig om att din hund inte har riktigt dåliga höfter (D och E).
Jag skulle personligen inte satsa energi på jaktträning och tävling på en sådan hund eftersom risken är klart ökad att den får artros och därmed också ont i framtiden.  Därför bör enligt mig alla hundar röntgas.
Det är också viktigt för rasen, så man kan följa att antalet dåliga höfter inte ökar. 
En del väljer att även ögonlysa sin hund. Vid en ögonlysning undersöks ögonen för att upptäcka tecken till ärftliga ögonsjukdomar. Detta är en viktig undersökning för att undvika att hundar för ärftliga sjukdomar vidare.

Viktig är också att komma ihåg att din hund vaccineras regelbundet efter de rekommendationer som finns  för Valpsjuka och Kennelhosta mm.
Kommer du även att resa utanför Sverige med din hund behöver du även skaffa ett pass till din hund och samtidigt vaccinera den mot Rabbies.

Har du funderingar kring ditt valpköp eller när du fått hem din valp, så tveka inte att höra av dig. Det finns inga dumma frågor och vi lovar att försöka besvara dem på bästa sätt.

Valp från oss är :

 • Registrerad i Svenska kennelklubben
 • Vaccinerad
 • Avmaskad
 • Veterinärbesiktigad för max 7 dagar sedan vid leverans
 • Chippad (ID-märkt)
 • Dolda fel försäkrad

Våra valpköpare:

 • Vi vill att valparna från oss kommer till dig som vill arbeta med din hund. Gärna träna/tävla eller vara med på praktiskt jakt om möjlighet finns.
 • Att de får ett rikt och aktivt liv och följa med på de flesta aktiviteterna som familjen hittar på.
 • I hemmet skall finnas rum/plats för hunden att vila och återhämta sig utan att störas.
 • Vi vill att ni har en bra plan för er hund när ni arbetar eller åker på semester. 
 • Att ni värnar om er hunds hälsa, följer vaccinations rekommendationer. Håller den i en bra kondition och i lagom vikt genom hela hundens liv.
 • Vi önskar att ni vill hålla kontakt med oss, gärna vara med på träffar ibland, men även berätta om hur ni har det tillsammans med er hund.